LAMSGEHAKTBALLETJES IN TOMATENSAUS

de gehaktballetjes
  1. Snij de ui in stukjes. Pers de knoflook. Stoof kort aan in een beetje olijfolie en laat afkoelen. Doe er de verse kruiden bij.
  2. Meng dan alle ingrediënten door elkaar en rol gehaktballetjes. Je zou nu de balletjes kunnen aanbakken in boter en/of olijfolie. Maar ik heb ze rauw laten garen in de saus.
de saus
  1. Hak de sjalot en look fijn. Stoof aan in een scheutje olijfolie. Snij de tomaten grof en doe ze erbij. Voeg ook het blik tomaten toe. Doe er een takje tijm en blaadje laurier bij. Voeg de ketchup en groentebouillon toe. Eventueel een snufje suiker. Je hoeft er geen suiker in te doen als je dit niet nodig vindt. Ik doe er in plaats van suiker vaak een geutje balsamico in. Das ook een beetje zoet en lekker bij het zure van de tomaatjes.
  2. Voeg de gehaktballetjes in de saus. Laat ze nu garen in de saus.
  3. Laat gedurende 1 uur zachtjes compoteren. Roer regelmatig en mix de saus dan glad. Haal wel de laurier en tijm eruit voor je begint de mixen.
  4. Werk af met peper en zout en fijngesneden basilicum. Een snufje gerookte paprikapoeder is ook altijd lekker door tomatensaus vind ik.
de afwerking
  1. Snij de aubergine in kleine blokjes. Neem een pan. Voeg er een goede scheut olijfolie in. Aubergine heeft de neiging heel veel vocht op de nemen dus je hoeft niet te zuinig te zijn met je olijfolie. Bak hierin de stukjes aubergine gaar. Ik heb ze dan verder laten garen in de gladde tomatensaus. Maar je kan de aubergine ook gewoon in de pan bakken tot ze gaar is.
  2. In diezelfde pan heb ik dan de shii-takes in een scheutje olijfolie aangebakken. Vergeet ze niet schoon te maken, want er kan wel eens wat zand aan de paddenstoelen hangen.
  3. Serveer de gehaktballetjes met de tomatensaus, de stukjes aubergine en de shii-take. Je kan ook alle groenten eerst onder de saus mengen en dan serveren.


Nodig voor 4 personen
  1. 1 kg lamsgehakt
  2. 1 ui
  3. 2 teentjes knoflook
  4. verse kruiden: peterselie, basilicum, marjolein, bonenkruid, munt (naar keuze)
  5. olijfolie
  6. 1 eigeel
voor de de saus
  1. 4 verse tomaten
  2. 1 blik tomatenblokjes
  3. 1 el ketchup
  4. 2 teentjes knoflook
  5. 3 sjalotten
  6. verse tijm & laurier
  7. snuifje (palm)suiker, je kan ook een scheutje balsamico toevoegen i.p.v. suiker
  8. 100 ml groentebouillon
  9. olijfolie
afwerking
  1. 1 aubergine, in blokjes
  2. 100 g shiitakés
  3. olijfolie


  By julivwee - http://www.hapjesprinces.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

PITTIGE OVENSCHOTEL MET KIP, TOMATEN EN MOZZARELLA

ZALM MET COURGETTEROLLETJES VAN PASCALE NAESSENS

KABELJAUW IN EEN JASJE VAN PARMAHAM